Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Mesut Emre Karaköse Egemen Kazakistan Gazetesi, çeşitli internet siteleri ve haber ajanslarında yayınlanmak üzere Gazeteci Amangeldi Kurmet’in sorularını yanıtladı.
Soru: 6 Temmuz tarihi Kazakistan’da Nur-Sultan (eski adıyla Astana) şehrinin başkent olmasının yıldönümü olarak kutlanmaktadır. Kazakistan’ın başkentinin Almatı’dan kuzeye taşınmasının stratejik önemini nasıl değerlendirirsiniz? Türk dünyası için herhangi bir önemi var mıdır?
Cevap: Kazakistan-Rusya sınırı dünyanın en uzun kara sınırlarından birisidir. Bu durumun bir çok jeopolitik sonuçları vardır. Bu coğrafi durum, Kazakistan’ın etnik yapısıyla birlikte değerlendirildiğinde önemli stratejik önlemler alınması gereği ortaya çıkmıştır. Kazakistan’ın Güney bölgelerinden Kazak nüfusunun kuzeye yönlendirilmesi gerekmektedir. Nur-Sultan’ın başkent olması ekonomik ve bürokratik bir cazibe merkezi oluşturmuştur ve ülkenin demografik dengelerini ve etnik dağılımı etkilemiştir.
Nursultan’ın başkent olması kararı, muhtelif nedenlerle Kazakistan’ın dışına göç etmiş Kazakların ana yurda geri dönmesi politikası ile birlikte ele alındığında çok büyük ve faydalı sonuçlara yol açan bir stratejik dehanın ürünü olduğu anlaşılacaktır.
30 yıl önce Kazakistan’ın dağılıp parçalanacağı, iç savaş çıkacağı söylenirken Kazakistan istikrar ve güven içinde 30 yılı geride bırakmıştır. Kazak kimliği güçlendirilmiş ve ulusal kimlik olarak kabul görmüştür. Başkentin taşınması kararı başta Elbası Sayın Nur Sultan Nazarbayev olmak üzere Kazak Devletini yönetenlerin stratejik yaklaşımlarının bir sonucudur.
16 Aralık 1991’de bağımsızlığını ilan eden Kazakistan, 1997’de ülkenin başkentini güneydeki Almatı’dan kuzeydeki Akmola kentine taşıma kararı aldı. Böylece küçük bir kent olan Akmola, Kazakistan’ın başkenti olarak yeniden inşa edilmeye başlandı. 1998’de ise şehrin ismi Kazakçada başkent anlamına gelen Astana olarak değiştirildi. Başta şehrin nüfusu 300 bin iken zamanla bu sayı 1,2 milyona ulaştı.
23 yıl önce sıfırdan inşa edilmeye başlayan Kazakistan’ın başkenti, bugün ülkenin sadece siyasi, ekonomi ve turistik merkezi değil, aynı zamanda ulusal markası haline geldi. 19 Mart 2019’da Nazarbayev’in cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından ülkenin Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in önerisiyle ülke parlamentosunca Astana ismi Nur Sultan olarak değiştirildi.
https://aikyn.kz/149841/turki-eleminin-shyrayly-shahary/
SASAM olarak dost ve kardeş Kazakistan’ın Başkent Gününü kutlarız.
Comments are closed