Sahipkıran Haber- Daha önce Tıbbi Sekreterlik Önlisans Mezunlarının Feryadı başlıklı haberimizde konu edilen sorunun bir benzerine ilişkin bir mesaj daha aldık. Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü mezunu bir okuyucumuzun mesajını aşağıda ilginize sunuyoruz.
Bu vesileyle; kalkınmada en önemli unsur olan insan kaynakları yönetimine dair bir an önce bir strateji hazırlanmasının, önümüzdeki yıllarda hangi alanlarda insan kaynağına ihtiyacımız olduğunun belirlenmesinin ve yükseköğretim kurumları bölümleri ile kontenjanlarının bu verilere dayanarak tekrar revize edilmesinin gerekliliğinin altını bir kez daha çiziyoruz.
Konuyla ilgili Merkezimize ulaşan mesaj şöyle;
“Ben Sağlık Hizmetleri M.Y.O’da Sağlık Kurumları İşletmeciliği (ÖNLİSANS) okudum. Bu bölüm Türkiye geneli yıllardan beri açılmış olup açıldıktan günümüze kadar bu bölümün okutulmasına dair teşvikler yapıldı ve bu bölümü okuyan bütün öğrenciler ve ben, gelecek kaygıları içerisindeyiz. Bu bölüme kanarak üniversite okuyan öğrenciler olarak hiçbir yerde bir çıkış kapısı bulamıyoruz. Bu bölümden atama ve kadrolu alımlar açısından geleceğimiz tamamen kapatılmış durumdadır. Türkiye geneli üniversitelerde bu bölümün (mağdur) öğrencilerine verilen bilgiye göre bu bölümün amacı: çeşitli sağlık kurumlarında orta ve üst düzey yönetim elemanı yetiştirmektir. Ancak öğrencilerin karşısına söylendiği gibi hiçbir şey çıkmadı bu bölümü bitirenler hepsi boşta kaldı ve hala boşta kalıp mağdur durumdalar. Bu bölümün yaklaşık 45 üniversitede eğitim gören öğrencisi var.
Daha önce Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na Giden No: 02.11.2012 – 47888 sayılı belge ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü öğrecilerinin mağduriyetinin giderilmesi için bu bölüm mezunlarına Sağlık Teknikeri unvanı verilmesi istenmesine rağmen aynı yıl içinde 2012/2 tercih kılavuzunda DİĞER HUSUSLAR Bölümünün 3.12 maddesinde yer alan ‘’Yerleştirme işlemleri, adayların mezun oldukları unvanlara göre değil, mezun olunan alan/program esas alınmak suretiyle yapılmaktadır. (Örneğin; nitelikleri arasında (3017) “Hemşirelik, Sağlık Memurluğu veya Sağlık Teknikerliği ön lisans programlarının birinden mezun olmak.” koşulu aranan kadro ve pozisyonlara ilgili programlardan mezun olan adaylar başvurabilecek, diğer programlardan Sağlık Teknikeri unvanıyla mezun olanlar başvuramayacaktır.)’’ hüküm uyarınca mağduriyet devam etmiştir. Hala hiçbir çıkış kapısı bulunmadığını ve mağduriyetinin giderilmesini istemekteyiz.
Çalışma alanları çok geniş olmasına rağmen (kamu hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, vakıf hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, sağlık araştırma merkezlerinde, ilaç ve tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında v.b) bu gibi kurum ve kuruluşlarda sağlık kurumları işletmeciliği eğitimini görmüş öğrencilerin atanması lazımken çeşitli bölümlerden mezun diğer insanlar alınmakta ve bizler mağdur edilmekteyiz. Binlerce öğrencilerin bu bölümü bitirmek için emek ve zaman harcadıkları ve hiçbir şekilde emeğin karşılığını alamadıklarını bildirip mağduriyetin giderilmesini istiyoruz.
Sonuç olarak bu bölüm mezunları için KPSS ve diğer sınavlarda kadro açılmasını istiyoruz ama kimseye sesimizi duyuramadık. akime bimere, sağlıkta buluşma noktasına, e-devletten cumhurbaşkanına, sağlık bakanlığı ve bağlı kurumlarına ve tanımadığım bir çok kişiye konu ile alakalı yazdım, mektup bile yolladım, defalarca msj attım. Devlet hastanelerinde taşeron işçilik için bile CV bıraktıysam da kimse geri dönmedi.
Bu bölüm, yaklaşık 45 üniversitede var ve HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI, İKTİSADA GİRİŞ I, İŞLETME İLKELERİ, MATEMATİK I, TIBBİ DOKÜMANTASYON, TIBBİ TERMİNOLOJİ, İKTİSADA GİRİŞ II, MATEMATİK II, SAĞLIK HİZMETLERİ PAZARLAMASI, SAĞLIK HUKUKU, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ, SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ I, ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I, MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ, SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET YÖNETİMİ, SAĞLIK KURUMLARINDA KALİTE YÖNETİMİ, HASTANE YÖNETİM VE ORGANİZASYON gibi dersler öğretilmekte.
Mağduriyetimizle ilgili birçok imza kampanyası düzenledik hali hazırda imzalanmış 1000 den fazla imza var ama ne ilgilenen ne de duyan var. Bunalımdayız, 2009 mezunuyum ama hala atanamadım. KPSS puanım 82.202 ama her alımda gözü yaşlı kalmaktayız. Lise mezunu sağlıkçı arkadaşlar, ev araba bile aldılar ama biz şu anda açıköğretim harç paramızı bile zor yatırmaktayız. İster inanın ister inanmayın yani devlet kadro bile vermesse de taşeron olarak dahi işe başlamak istiyoruz
Biz de rıskımızı kazanmak için çalışmak istiyoruz. Lütfen bu mesajımızı yayınlayarak, sesimizi duyurun. Teşekkürler.”
Bölüm mezunlarının mağduriyetine dair “Mezun çok, Atama Yok!” başlıklı bir haber de şöyle:
“Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Kod: 3049) bölümü mezunları, yüksek puanlarla üniversiteye yerleştiklerini ve iki yılda çok iyi bir eğitim aldıklarını belirterek atamalar yönünden mağdur durumda olduklarını ifade ediyorlar. KPSS yerleştirmelerinde bu bölümü bitirenlerden herhangi bir alım yapılmadığını belirten adaylar, sadece 3001 (Meslek yüksekokullarının herhangi bir alanından mezun olmak) kadrolarını tercih ettiklerini, 3001 kadroların da sınırlı sayıda olmasından kaynaklı çok büyük bir sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyorlar.
Sağlık Kurumları İşletmecisi unvanı ile kurumların personel ihtiyacının karşılanması, personelin verimli bir şekilde çalıştırılması, gereken araç – gereç vb. satın alınması, çalışmalarının planlanması ve etkin bir biçimde yürütülmesi gibi işler yapacak olan mezunlar hastanelerde son derece faydalı olacaklarına inanıyorlar.Ayrıca YÖK’ün 10.10.2012 tarihli 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 43/b maddesi uyarınca aldığı kararda Sağlık Kurumları İşletmeciliği mezunlarına “Sağlık Teknikeri” unvanının verildiğini hatırlatan adaylar, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istiyor.”
SASAM olarak, Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü mezunlarının mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini diliyoruz.
Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi – SASAM
Comments are closed