Bağış Sepeti

Yasal Uyarı: Kaynak gösterilmeden ve açık link verilmeden sitede yer alan yazılar kullanılamaz.

Sahipkıran Haber

KİSTİK FİBROZİSE HASTALIĞINA DİKKATİ ÇEKMEK AMACIYLA DOĞA KOŞUSU YAPILDI

KİFDER, Kistik Fibrozise hastalığına dikkat çekmek amacıyla İzmir’de doğa koşusu etkinliği düzenledi. Kistik Fibrozis Derneği (KİFDER) İzmir İl Temsilcisi Gökhan Güneri tarafından Yakaköy Mahallesi’nde düzenlenen programa katılan yaklaşık 500 kişi, Can Dostlar denilen 8 kilometrelik parkuru köpekleriyle koşarak tamamladı.

KİFDER tarafından düzenlenen etkinliğin davetine SASAM Başkan Yardımcısı Mesut Uyar da katıldı. KİFDER İzmir İl Temsilcisi Güneri, SASAM Başkan Yardımcısı Mesut Uyar’a Kistik Fibrozise hastalarının sorunlarıyla ilgili bilgilendirme yaparak hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere ilacın bulunduğunu, ancak ilaçların yüksek fiyatlarda yurtdışından temin edilebilmekte olduğunu ifade etti.

Kistik Fibrozise Nedir?
Bir çoğumuz SMA Hastalarını duyduk. Kistik Fibrozise de SMA gibi genetik kökenli olan bir hastalık. SMA (Spinal Musküler Atrofi) ve Kistik Fibrozis (KF), genetik kökenli, ilerleyici ve hayatı tehdit eden hastalıklardır. Her iki hastalık da çocuk yaşta belirti verir ve yaşam boyu süren tedavi gerektirir. SMA, kas zayıflığına ve hareket kaybına yol açarken; KF, akciğer ve sindirim sistemi üzerinde ciddi sorunlar yaratır. Her iki hastalık da pahalı tedavilere ihtiyaç duyar ve ilaçların yüksek maliyeti nedeniyle aileler maddi zorluklarla karşılaşır. Devlet desteği, bu hastalıkların tedavi sürecinde hastalar için hayati bir öneme sahiptir.

Kistik fibrozis (KF), doğuştan gelen ve yaşam boyu süren genetik bir hastalıktır. Vücuttaki mukus üretiminde bozukluklara yol açarak başta akciğerler ve sindirim sistemi olmak üzere birçok organı etkiler. Kalın ve yapışkan mukus, akciğerlerde birikerek nefes almayı zorlaştırır, sık enfeksiyonlara yol açar ve zamanla akciğer dokusunda geri döndürülemez hasarlar bırakabilir. Sindirim sistemini etkileyen mukus, pankreasın sindirim enzimlerini bağırsaklara iletmesini engeller ve bu durum besinlerin yeterli şekilde emilememesine neden olur. Bu hastalık, çocuk yaşta belirti vermeye başladığından, KF’li bireylerin yaşamı sürekli tıbbi müdahale, özel diyet ve tedavilerle geçer.

Comments are closed

Benzer Gönderiler